Tidningar och betalväggar, en fundering och gratis affärsidé

Tidningar - ta betalt per artikel, tack!

Tidningen Barometern har publicerat en artikel som är oavsiktligt ironisk. Artikeln handlar om varför de inte bevakar Emmabodafestivalen i år – orsaken är att de inte fått gratis pressackreditering då de avsett att lägga sina artiklar från festivalen bakom betalvägg/prenumerationsvägg. Det ironiska är att denna ”tycka-synd-om-Barometernartikeln” inte ligger bakom betalvägg, varför kan man ju undra… Tidningar är lustiga ibland.

Målgruppen som Emmabodafestivalen syftar på är ungdomar. Ungdomar prenumererar i regel inte på dagstidningar, men det betyder inte att de inte läser. Framför allt prenumererar mångas föräldrar och mor- och farföräldrar på dagstidningar.

Bingo! Men vad Barometern, och massor med andra tidningar inte fattar, är att tidningar och enstaka artiklar läses av läsare från hela vårt avlånga land. De som besöker Emmabodafestivalen är inte bara ungdomar från Emmaboda, de kommer från stora delar av landet.

Tidningar - ta betalt per artikel, tack!
Tidningar – ta betalt per artikel, tack!

Bra betalningsmodell saknas för tidningar

Att inte tidningarna har en betalningsmodell till för sina artiklar övergår mitt förstånd. Javisst, man kan betala 99 kr/månad för att ha tillgång till sin lokaltidning på nätet. Men det finns en jämrans massa lokaltidningar och det är omöjligt för plånboken att betala för alla dessa, speciellt när man bara är intresserad av en ytterst liten del av innehållet. Jag är inte intresserad av hur varmt det är på ålderdomshemmet i Emmaboda, det vill jag inte betala för, men jag kan vara intresserad av att läsa recensionerna över mitt favoritband från samtliga ställen de ar haft spelningar på under sommaren, som hypotetiska exempel. Eller för att ta ett exempel ur verkligheten, jag skulle vilja läsa samtliga lokaltidningars recension över Brygghuset Finns nya ölsorter. Varsågod alla entreprenörer, här har ni en gratis affärsidé.

Jag vill alltså ha möjligheten att betala per artikel! Ta en femkrona med Swish eller annat enkelt betalningssätt, som inte kräver att jag ska registrera mig. Alternativt, här finns en ”gratis affärsidé” till vem som helst som önskar dra igång. Låt mig ladda upp en hundralapp till en app eller liknande, som tidningarna sedan är anslutna till, och där jag sedan kan göra microbetalningar till random lokalblaska för att läsa en enda artikel, alternativt läsa tidningen en enda dag.