Två rapporter

Alvestaglass och Frilans Finans har släppt kvartalsrapporter, och det är i stora drag en munter läsning.

Alvestaglass ökar Q1-omsättningen med 45% och Q1-resultatet med 67%. Man har tagit in en hel del nya varumärken med, bland annat Nicks och POP Fruit. Eftersom vi (tyvärr) var delägare i företaget som ägde det senare varumärket så vet vi hur lite pengar Alvestaglass betalade för det varumärket, och kan väl säga som så att det nog blir en väldigt bra affär för Alvesta vad det lider. Och med tanke på den extrema värme som varit nu under maj månad finns det noll chans att vi släpper denna guldklimp i portföljen, tvärt om ska vi som sagt köpa en handfull nya aktier för utdelningen. Alvestaglass handlas nästa period nu 13-18 Juni.

Ett annat bolag som vi misstänker också kommer handlas nu i juni är Frilans Finans partners (edit: Inte alls, Frilans Finans kommer handlas i september första gången). Moderbolagets (Invoicery Int AB) årsrapport var ”helt okej” med ett resultat för 2017 på 2.8 miljoner (resultat per aktie 0.29 kr), men sedan gäller det att hålla tungan rätt i mun: I moderbolaget finns cirka 9,6 miljoner aktier, varav partnerbolaget äger cirka 18,2%. I en teoretisk värld (*), där moderbolaget gjort utdelning så hade cirka halvmiljonen hamnat i partnerbolaget skattat och klart.

I partnerbolaget finns det i sin tur 402 000 aktier, dvs en ”teoretisk utdelning” på 1,25 kr per aktie. Aktiepriset vid crowdfundingrundan var 50 kronor/aktie i partnerbolaget, dvs ett PE-tal på 50/1,25 = 40.

Hög värdering, javisst, så det vill till att bolaget växer, vilket det verkar göra: Q1-rapporten talar om ökad omsättning med 12% (och aprils omsättning ökade med 34% på grund av påskens placering i år jämfört med föregående år). Resultatet slutade på 0,7 Msek under perioden (föregående år minus 2,2 Msek) så det här ser spännande ut. Vi är medvetna om risken och den höga värderingen, och vi tror på en kraftig nedgång för svensk ekonomi som borde drabba Frilans Finans, men om bolaget handlas denna period så kommer vi sitta lungt i båten.

(*) Vi hoppas att bolaget inte tänker dela ut vinsten, de pengarna behövs för en internationell expansion.

2 kommentarer

  1. R

    Fortsatt tack för intressant redogörande kring dessa onoterade äventyr!
    Lust att bjuda på tankar kring Stallhagen nu när lite nya siffror har kommit?

    • fondanalys.se Inläggsförfattare

      Yes, var på bolagsstämman i går, väldigt trevligt och framtiden ser väldigt ljus ut. Jag planerar en blogg om det i helgen eller nästa vecka.

Kommentarer har stängts av.