Tankar kring Frilans Finans på Pepins

Frilans finans tar in pengar via crowdfundingplattformen Pepins

På kvällen kommande tisdag öppnar Frilans Finans sin crowdfundingrunda på Pepins. Vi har medvetet låtit bli att blogga om detta case innan vi har sett memorandumet, vilket vi nu har lyckats läsa. Orsaken har varit att vi varit lite ambivalenta kring en investering då det inte är en utpräglad konsumentprodukt vi tittar på. Finns det någon #powerofmany i det här caset?

Frilans finans tar in pengar via crowdfundingplattformen Pepins
Frilans Finans tar in pengar via crowdfundingplattformen Pepins

Blandade tankar för Frilans Finans:

  • Bolaget plockar in 10 miljoner kronor i nya aktier till en premoneyvärdering på 100 miljoner. Blir det fullsatt i salongen så kommer även grundaren att sälja aktier för ytterligare 10 miljoner, för en maximal crowdfundingrunda på 20 miljoner kronor.
  • Detta motsvarar alltså en utspädning mellan 9,1% och 18,2%. Om fundingrundan blir fulltecknad så kommer grundaren ha kvar drygt 72% ägarandel, vilket tydligt visar i vilken riktning han kommer att agera.
  • Frilas Finans är störst på den svenska marknaden, och växer bra år från år. PE-talet är (mycket) högt, men på prognosticerade siffror inte så farligt.
  • En stor risk i projektet är den allmäna konjunkturen. Vi tror personligen att Sveriges konjunktur är på väg rätt ner i källaren. Oavsett vad vi tror, så är Sverige i alla fall mitt på toppen på en högkonjunktur. Många viktiga nyckeltal pekar på en kommande nedgång. Hur påverkar detta Frilans Finans intjäningsförmåga? Samt slutligen 10-tusenkronorsfrågan: Blir det en lokal svensk konjukturnedgång eller drabbar den Frilas Finans alla verksamhersområden?
  • Är det här en bra crowdfundingprodukt? Med det menar vi, kan/kommer aktieägarna att bidra till företagets kommande utveckling? Det intressanta här är att om du är egenanställd via Frilans Finans kan du investera ett dygn före den officiella öppningen…
  • Vi testade därmed att registera ett konto på företagets hemsida, och det var extremt enkelt. Genom att klicka runt lite så känner vi oss imponerad av produkten.

Alle man till start?

Tack vare detta försprångsdatum för egenanställda i Frilans Finans så kommer vi få en tidig indikation om många av företagets kunder köper aktier. Blir det en rusning i lucka ett, så kommer vi också att köpa en ”full standardpost” på 25.000 kr. Blir det däremot segt i antal investerande personer så nöjer vi oss med 10.000 i investeringsvärde. Vi rekommenderar dock er andra att verkligen tänka över beslutet, det här är ingen no-brainer direkt.

1 kommentar

  1. Pingback: Köpte Frilans Finans – Fondanalys.se

Kommentarer är stängda.