Pepins · Portfölj

Investeringsfilosofi

Privat investerar jag i börsnoterade aktier, räntebärande och kryddar med lite annat högrisk. Via mitt bolag investeras i onoterade bolag, och det är den senare kategorin jag tänkte diskutera på den här sajten.

Kommer något crowdfundingprojekt via Pepins, så köper jag/bolaget det. Punkt slut. Beslutet att köpa är redan taget, vi investerar ungefär samma belopp (25.000 kr) i varje projekt, av anledningen att det är så svårt att pricka vinnare. Målet är att göra en genomsnittlig avkastning på 15% sett över en konjunkturcykel på detta sätt, och det är mestadels detta denna websida handlar om. Däremot har jag gett mig själv mandat (praktiskt när man är vd och enda aktieägare) att göra avsteg från genomsnittsbeloppet när jag tycker att något case ser extra intressant ut (Barista, ångrar mig), eller om något inte verkar så attraktivt (Bangerhead, där jag bara gick in med 10.000 kr och sedermera avbröt Pepins kapitalanskaffning då de inte nådde upp till miniminivån). Endast i undantagsfall köper vi i andrahandsmarknaden (Domaine d’Escapat), och då till lägre insats och av någon speciell anledning (mer om detta nedan).

Så, beslutet att köpa via Pepins är redan taget. Vad beslutsgången i stället handlar om är när bolagen skall avyttras. Beroende på utveckling så kan jag sälja av vid första eller andra handelsperiod om bolaget står och stampar eller går ner, speciellt om det är ett bolag som inte passar in i mitt fokusområde.

Så, vad är då mitt fokusområde? Konsumentvaror, och helst varor man köper ofta. Här har vi Alvestaglass, Brygghuset Finn (öl), Stallhagen (öl), Amalias Limonad och liknande. Det var därför jag köpte Domaine d’Escapat (vin) i andrahandsmarknaden på Pepins. Är inte företaget inom konsumentprodukter och inte kommer via Pepins, så köper jag det inte.

Varför konsumentprodukter?  Jo, för att mitt ägande spelar roll!
Det är köpstopp på andra glassar än Alvestaglass i mitt hushåll. Öl dricker jag en del, och då är det mestadels från Stallhagen eller Finn. Jag kan göra reklam för bolagen på Facebook och liknande, och på bolagsstämmor ses vi som ambassadörer och får prova nya produkter i trevlig gemenskap. På marginalen ger mitt ägande företaget något tillbaka, och vice versa. Så nu vet vi vilket vin som vi kommer köpa i framtiden…

Andra saker jag gillar att köpa är saker som gör världen bättre. Urban Green är alltså ett klockrent innehav. Naava är på gränsen. Eftersom bolagen är köpta via Pepins så kom de in i portföljen, och eftersom de är världsförbättrare så har de svårare att åka ur vid de kommande handelsrundorna. Men risken finns, beroende på vilket resultat de visar.

Ovanstående ger också svaret varför Train Alliance åkte ur portföljen tämligen omgående. Det var enbart ett spekulativt köp för att se om aktiekursen skulle stiga eller ej när den ”noterades” på Alternativa. Train Alliances affärer påverkas inte i någon riktning av om jag är aktieägare eller ej, det finns inget jag kan göra som ger dom en enda krona i intäkter.

Även Paradox såldes efter ett tag, då denna investering var tvungen att göras privat, och den inte passar in i min privata portfölj. Att jag tar upp Paradox i sammanställningarna är för att vi inte kan bortse från det bolaget (och eventuella kommande liknande prospekt) om man ska se om man når 15% på årsbasis genom att köpa in sig i allt från Pepins).

Annonser

En reaktion till “Investeringsfilosofi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s